مقایسه دو شبکه بایننس اسمارت چین و سولانا که به بزرگترین رقبای اتریوم معروف هستند در چیست؟
شبکه اتریوم به عنوان شبکه پیشرو در ارائه بستری برای راهاندازی و اجرای قراردادهای هوشمند رقبای بسیاری دارد. شبکه بلاک چین سولانا و شبکه بایننس اسمارت چین ، دو رقیب نسبتا جدیتری برای اتریوم به شمار میروند .
شبکه بایننس اسمارت چین چه تفاوتی با شبکه سولانا دارد ؟ کدام شبکه تا به امروز موفقتر عمل کرده است؟
مقایسه BSC و Solana
با ظهور دیفای ( Defi ) و استقبال مردم از آن ، حجم معاملات و تراکنشها روی شبکه بلاکچین اتریوم بسیار بالا رفت و منجر به این شد که سرعت انجام تراکنشها کاهش یابد و کارمزد معاملات روی این شبکه به شدت بالا برود . با توجه به این که بسیاری از برنامههای غیرمتمرکز ( Dapps ) روی شبکه اتریوم فعال هستند و راهحلهای اتریوم برای حل مشکل مقیاسپذیری شبکه هنوز به طور کامل اجرایی نشده است ، این مساله باعث شد تا در تابستان سال 2020 ، چشمانداز بلاکچینهای لایه یک متحول شود و بلاکچینهای لایه یک بسیاری ظهور کنند که نوید افزایش تعداد تراکنش ، بهبود امنیت و معماری کلی مقاومتر را میدادند . در میان تمام بلاکچینهای لایه یک ، سولانا و بایننس اسمارت چین هر دو تلاش کردهاند تا مشکل افزایش توان تراکنش را حل کنند . در این مقاله به مقایسه دو شبکه بایننس اسمارت چین ( BSC ) و سولانا ( Solana )، کارهایی که هر کدام از بلاکچینهای سولانا و بایننس اسمارت چین انجام میدهند ، تفاوت آنها با اتریوم و با یکدیگر و نحوه تلاش هر شبکه برای حل مشکل بلاکچین ، تمرکز زدایی ، امنیت و مقیاس پذیری میپردازیم .
زنجیره هوشمند Binanace چه هدفی دارد ..؟
بایننس اسمارت چین در سپتامبر 2020 ، زمانی که چالش برای افزایش تعداد تراکنشها در بلاکچین در اوج خود بود ، معرفی شد.
یک سال پیش از آن بایننس اولین شبکه بلاکچین مستقل خود را ، با نام بایینس چین ارائه داده بود . هر چند که به دلیل عدم پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و عدم سازگاری با ماشین مجازی اتریوم ( EVM )، به موفقیت زیادی دست نیافت . از طرف دیگر با به وجود آمدن BSC، این مشکلات برطرف شد و توسعهدهندگان توانستند DAppهای خود را از بلاکچین اتریوم به بلاکچین بایننس انتقال دهند. همچنین بایننس اسمارت چین به بایننس چین متصل نیست ، که این موضوع آن را در برابر هرگونه حمله مقاوم میکند.
هدف اصلی از راه اندازی BSC افزایش توان تراکنشها ، افزایش سرعت و کاهش کارمزد آنها بود ، با انجام فعالیتهای زیر بایننس اسمارت چین موفق به انجام این کار شد :
مکانیسم اجماع : شبکه Binance Smart Chain با پذیرش دو روش گواه اثبات اعتبار ( POA ) و گواه اثبات سهام نیابتی (DPOS ) به هدف خود دست یافت و با کاهش تعداد اعتبارسنجها ( ولیدیتورها )، توانست کارمزد تراکنشها را نیز کاهش دهد.
اعتبارسنج ها : تعداد اعتبارسنجها در این شبکه تنها 21 عدد است؛ اعتبارسنجهای فعال با توجه به تعداد BNB آنها تعیین میشوند و این فرآیند هر 24 ساعت یک بار تکرار میشود. از نظر برخی مشکل این شبکه دقیقا همینجاست ؛ چون هرکس که تعداد بیشتری BNB داشته باشد، میتواند ولیدیتور شبکه شود و موقعیت خود را حفظ کند و به همین دلیل ، شبکه BSC با انتقاداتی مانند متمرکز بودن روبرو شده است.
پل بین شبکه ایی ( Cross-chain Bridging ): این قابلیت تبدیل توکنها بین چند شبکه مختلف را توسط بایننس بریج آسانتر میکند و به طور مثال به کاربران اجازه میدهد کوینهای اتر ، تتر و BUSD خود را از شبکه اتریوم توسط بایننس بریج به شبکه بایننس اسمارت چین انتقال دهند.
بلاکچین سولانا چه هدفی را دنبال میکند ؟
بلاکچین سولانا یکی دیگر از بلاک چینهای لایه یک محبوب است، که بر مکانیزم اجماع کاملا متفاوتی به اسم گواه اثبات تاریخ ( POH ) متکی است. در شیوه گواه اثبات تاریخ ، یک سری مراحل محاسباتی برای تایید تفاوت زمانی بین دو رویداد مورد استفاده قرار میگیرد . این کار با افزودن عملکرد تاخیر به الگوریتم SHA256 به صورت رمزنگاری انجام میشود.
این پروتکل متکی بر قرار دادن معاملات به موقع است، که این موضوع در مورد بلاکچین اتریوم به این شکل نیست. هدف اصلی بلاکچین سولانا نیز مانند اکثر بلاکچینهای لایه یک، حل مشکل مقیاسپذیری، کاهش کارمزد تراکنشها و افزایش سرعت آنها است.
یکی از ویژگیهای کلیدی سولانا این است که میتواند 65 هزار تراکنش را در ثانیه پردازش کند ، که به اندازه تراکنشهایی است که شبکه ویزا میتواند پردازش کند و ظرفیت این را داراست که تا 100 هزار تراکنش در ثانیه نیز انجام دهد، که احتمالا به دلیل ساختار معماری بدون حالت ( Stateless Architecture ) آن است.
تفاوت بین معماری بدون حالت و حالتدار در این است ، که در برنامههای بدون حالت ، نیازی به یادآوری وضعیت قبلی بلاکچین نیست و در حالت دوم ، برنامهها باید همه اطلاعات را در خود ذخیره داشته باشند و تا زمانی که همه برنامهها وضعیت خود را بهروز نکنند ، تراکنشها انجام نمیشود. به عبارت دیگر، در معماری بدون حالت از حافظه کمتری استفاده میشود و به همین دلیل سرعت تراکنش را بسیار بالا میبرد و معماری حالتدار نیاز به حافظه بیشتری دارد و به همین دلیل سرعت تراکنش را کاهش مییابد .
در حال حاضر بیش از هزار اعتبارسنج در شبکه سولانا وجود دارند ؛ در صورتی که تا چند ماه قبل تنها 500 ولیدیتور در این شبکه فعالیت داشتند . در حال حاضر بیش از 75 درصد کوینهای سولانا سپردهگذاری ( Stake ) شدهاند، که به معنای این است که در حال حاضر شبکه در برابر هرگونه حمله مقاوم است.
مقایسه بایننس اسمارت چین سولانا …
با توجه به مطالب گفته شده، میتوان دریافت که هر دو شبکه BSC و Solana در مسیر حل مشکلات بلاکچین لایه یک قدم برداشتهاند و هر کدام روش خاص خود را در پیش گرفتهاند. در ادامه تفاوتهای کلیدی آنها را بیان میکنیم..
– تعداد اعتبارسنج ها در شبکه BSC بیست و یک عدد میباشد ، درحالیکه در شبکه سولانا بیش از هزار اعتبارسنج فعالیت میکنند < به همین دلیل میتوان گفت شبکه Solana غیرمتکرکزتر از شبکه BSC میباشد .
– شبکه BSC از دو مکانیسم اجماع POA و DPOS استفاده میکند ، درحالیکه Solana از مکانیسم POH بهره میگیرد .
– بایننس اسمارت چین حدودا میتواند 150 تراکنش در ثانیه را پردازش کند ، درحالیکه این رقم در سولانا 65000 تراکنش در ثانیه میباشد .
– تعداد برنامه های غیرمتمرکز روی شبکه BSC حدودا 41 برنامه است ، درحالیکه تنها شش Dapp برروی شبکه Solana فعالیت میکند .
– ارزش کل قفل شده در زنجیره هوشمند بایننس حدودا 19.38 میلیارد دلار است و این رقم برای شبکه سولانا حدودا 13.7 میلیارد دلار تخمین زده شده است .
کارمزد تراکنش در شبکه BSC حدودا 0.551 دلار است ، درحالیکه این رقم برای انجام تراکنش روی شبکه سولانا فقط 0.00025 دلار است.